Főoldal › Múzeum › Tabló › Kedves Idelátogató!

Kedves Széchenyisek, Tisztelt Idelátogatók!

 

Hosszú-hosszú (több.mint 15 éves) előkészületi munka után jelenthetjük be nagy örömmel, hogy végre a világhálón is megjelenhet a Széchenyis Tablóprogram teljes, keresőprogrammal ellátott változata, amely az utolsó 83 esztendő széchenyiseit képes formában tartalmazza (három 30-as évekbeli osztály kivételével) az 1872-1930-ig tartó időszakban idejárt széchenyiseknek pedig a névsorát. Tehát kb. 7000 diák képe vagy neve található meg itt. Úgy gondoljuk, hogy ezzel az országban egyedülálló gyűjteményt tudunk átadni az érdeklődők számára!

A korábbi honlapon elérhető változathoz képest rengeteg változás van. Egyrészt bekerültek az eddig hiányzó osztályok tanulói. Az utolsó 10- 15 év képeinek többsége ráadásul az egyéni tablóképek beszkennelésével készültek, nem pedig a tablók fényképeiről felnagyított kisképek segítségével. Így ezek az osztályok már sokkal jobb minőségben hozzáférhetőek. Legalább 100 osztály fotóit sikerült felújítani (mégha néhány esetben csak részben is) azzal a megoldással, hogy digitális fényképezőgéppel egyenként lefényképeztem a diákok képeit az eredeti tablókon. Sajnos elég sok tabló van nagyon rossz állapotban, ami a fényképek minőségén is meglátszik (koszolódás, elszíneződés, szakadás, repedezés, hiányzó fényképek, stb.). Ezen alkalmanként igyekeztem „retusálással” segíteni, de az eredmény nem mindig kielégítő. Még további 80-90 tabló vár hasonló utómunkálatokra. Ezek egyelőre az iskola falain sorakoznak. Lefényképezésük tervben van, de a megvalósítás időt igényel. A másik változás a webes felületet érinti. Mostantól fogva a programban név szerint is lehet tanulókat megkeresni, ezen kívül pedig a program arra is képes, hogyha egy tanuló kisképére rákattintunk az osztályképen, az illető tanuló kinagyított tablóképét tudjuk elővarázsolni. A képek beszkennelése, feldolgozása Tóth Gyula, a webes felület programozásával kapcsolatos mindezen munkálat Sziklai Zsolt nevéhez fűződik. Nagy szerepe volt abban, hogy ez az egész vállakozás sikerrel járt Poór Attila Tanár Úrnak, aki az eredeti, csak számítógépen futó változatot kifejlesztette. Nélkülük ez a projekt sohasem valósulhatott volna meg.

A munka tehát nem fejeződött be, sőt …! Természetesen segítségre is szorulunk. Nagy fájdalmunk, hogy a század elejéről nagyon kevés tablókép áll rendelkezésünkre. Amennyiben valaki rendelkezésünkre tudja bocsátani valamelyik ilyen hiányzó osztály kis tablóképét, vagy lehetővé tudja tenni az eredeti tabló lefényképezését, vagy esetleg el tudja nekem küldeni e-mailben a kis tablókép beszkennelt változatát nagy felbontásban, nem csak nekünk, hanem minden idelátogatónak nagy örömet okozna.

Amikor legelőször került fel a tablóprogram régi változata az Internetre, több hiba is csúszott bele, elsősorban a neveket illetően. Ilyen most is biztosan akad (illetőleg technikai okok miatt korábbi hibák térhettek vissza). Igérem, ha ezeket a hibákat (újra) jelzik az alább megadott e-mail címen, rövid időn belül igyekszünk azokat orvosolni. (Ez annak idején talán egy kicsit lassabban működött.)

Mostantól fogva a program folyamatosan frissülni fog és az újonnan végzett osztályok tablóképeit minden évben szándékunkban áll feltenni.

A „Tabló dokumentumok” menüpont alatt megtalálható néhány táblázat, amelyekből meg lehet tudni, hogy mely osztályok tablóképei hiányoznak még a programból, olyan tablók listáját, amelyek jelenleg nem találhatóak meg az iskolában és legfőképpen egy olyan táblázatot, amelyből kiderül, hogy az iskolában megtalálható tablókat hol lehet megtekinteni. Úgy gondoljuk, hogyha erre mód van és a tablók jó minőségben megvannak, azok is visszakerülhetnének az iskola falaira. Minden ép tabló felkerült a falra az iskola felújítása után. Sajnos van néhány tabló, ami az idők során nagyon tönkrement. Ezen tablók jelenleg az irattárban találhatóak (lásd külön lista). Az utóbbi időben több tabló is felújításra került az eredeti osztályok által. Örülnénk, hogyha az előbb említett tablókat is fel tudnák újítani a volt osztályok. Ebben az esetben egyből felkerülnének a falra.

Reméljük, hogy sok embernek szereztünk örömet munkánkkal.

 

Széchenyis üdvözlettel:

 

Tóth Gyula, az iskola volt diákja és jelenlegi tanára ( e-mail cím:gyula.julius@gmail.com)

 

Sopron, 2014. január 19.