Főoldal › Rólunk › Kapcsolataink › AFS

Mi is az az AFS?

 

AFS = American Field Service (Amerikai Harctéri Szolgálat).

            Az 1. és 2. világháborúban önkéntes mentősök voltak a tagjai, akik a frontokon segítettek. Majd a 2. vh. után egy konferencián arról határoztak, hogy hogyan tudnának egy jobb és békésebb világhoz hozzájárulni. Úgy gondolták, ha megismerik egymás kultúráját, nyilvánvalóan nem fognak háborúkat indítani egymás ellen, hiszen ismerik, tudják, hogy a másik nemzet mit miért tesz.

            Küldetése több mint 60 éve már a világbéke. Világszerte kb. 13000 diák vesz részt az AFS programjain. Először még csak Amerikába lehetett utazni Európából, majd a 70-es évektől a többi ország is elkezdte az egymás közötti diákcseréket. Az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány 1990-ben jött létre. 40 országgal állunk kapcsolatban, ezekből érkeznek hozzánk a diákok, illetve utaznak ki külföldi tanévükre a mieink.

 

Az AFS 3 pilléren áll:

 

            A Soproni Széchenyi István Gimnázium évekkel ezelőtt bekapcsolódott ebbe a programba. Tanultak már nálunk amerikai, thai, japán, ecuadori, belga, finn, olasz, német diákok. A 2013/2014-es tanévben iskolánkban tanult 6 hónapig Norah Amerikából és Paula, aki Argentinából érkezett hozzánk. Az indonéz Audrey és az olasz Luca pedig egészen tanév végéig marad.

            Tapasztalataink szerint jól beilleszkednek, magyar osztálytársaik bevonják őket az iskolai életbe – ünnepekbe és hétköznapokba – , megtanulnak magyarul, na és a pörkölt…arról dicshimnuszokat zengenek…

           

…és ha szeretnél első kézből tapasztalatokat, véleményeket, kedves Honlap-Látogató, ajánlom az alábbi mellékleteket….ha bővebb információt szeretnél, keresd bátran Ley Szilviát, az AFS soproni körzetkoordinátorát: szilvia.ley@afs.org

 

 

Dékány Zsigmondné