Főoldal › Rólunk › Öregdiák Társaság › Kérések, felhívások

Kérések, felhívások

 

2021

      Dér Zoltán könyv megjelentetése

 

 

2022

      Széchenyi-év a gimnáziumban

 

 

 

 

Dér Zoltán könyv megjelentetése

 

Kedves Öregdiák Társunk!

    Nemcsak egykori iskolánk, hanem Sopron egyik meghatározó, jellegzetes alakja volt Dér Zoltán tanár úr, közismert nevén "Maxi bácsi". Az idősebbek, akiket már nem tanított, azok is emlékezhetnek mindig mosolygós arcára, ahogy hegedűjével ment zenekari próbákra. ő volt a Soproni Szimfonikus Zenekar legrégebbi és legidősebb tagja.

    Visszaemlékezéseiből nem csak életéről, nyolc évtized történelméről, hanem iskolánk, a Széchenyi Gimnázium 1945 utáni történetéről sok mindent megtudhatunk.

    Besskó Csaba, dr. Czuczor Huba, dr. Vékás Lajos és Jakatics Árpád gyűjtőmunkájának köszönhetően, Jakatics Árpád szerkesztésében 2015-ben a Sopron Anno Egyesület kiadásában megjelent Dér Zoltán visszaemlékezése MAXIUM MAXIMUM címmel. Az első kiadás nem csak Maxi bácsi ismerői-tisztelői, hanem a korszak történetét kutatók körében is nagy sikert aratott.

    A könyv rövid időn belül elfogyott és igény merült fel az újabb kiadásra. Dr Halmai Vilmos széchenyis diák a Sopron Anno Egyesület képviselője és Szabó Miklós ny. igazgató, Juhász Márton tanár úr segítségével, fáradtságot nem kímélve. az eredeti könyvet átdolgozták, jó minőségu fotókkal illusztrálták. A Dér Zoltán tanár úrhoz méltó könyv új kiadásához, az őt tisztelők, a gimnázium múltját megismerni kívánók hozzájárulására van szükség. Terveink szerint 250- 300 példány kiadásához a volt diákoktól, támogatóktól legalább 300.000,- Ft támogatásra lenne szükségünk.

    Kérjük az Öregdiák Társaság tagjait, és mindazokat a volt diákokat, akik fontosnak tartják az Alma Mater iránti elkötelezettséget anyagilag támogassák a könyv kiadását. A minimum 3.000,- Ft-os, illetve akár ennél nagyobb összegű támogatást, kérjük utalják át a Széchenyi Öregdiák Társaság számlaszámára - Takarékbank 59100401-10054134-00000000 HUF számlára. Kérjük az utalás közleményébe írják be Dér Zoltán könyvre!

    Kérjük az Öregdiák Társaság tagjait, hogy levelünket küldjék tovább azoknak a volt osztálytársaknak, volt széchenyiseknek, akik érdeklődnek a könyv iránt és örömmel támogatják ezt nemes vállalkozást. Azok, akik anyagilag támogatják a könyv kiadását egy példányt átvehetnek.

    Bízva a nemes célban, az Alma Mater iránti elkötelezettségben, az ott eltöltött évek emlékének fontosságában, kérjük támogatásukat!

2021. március 23.

 

  Köszönettel Szemző Gábor
Széchenyi István Gimnázium   Öregdiák Társaság elnöke

 

 

 

Széchenyi-év a gimnáziumban

 

Kedves Öregdiákok!

Iskolánk 1922-ben vette fel Széchenyi István nevét. A 100 éves évforduló kapcsán a gimnázium jubileumi programokkal készül, ehhez az igazgató úr az öregdiákok segítségét kérte.

  1. Címlista összeállítása, hogy minél több volt diák értesüljön a programokról. Lehetoség szerint kapcsolatba lépünk az érettségi találkozóra érkezo osztályokkal is.
  2. Emléktár létrehozása: régi tárgyak, sztorik, események, " Boldog emlékek" megismertetése a mai diákokkal. (kb. egy A/4 lap).
  3. Szeptemberben a nagycenki alkotóházban kiállítás, témája öregdiáknak és mai diáknak egyaránt: " Mit jelent/jelentett nekünk, hogy Széchenyi nevét viselo iskola tanulói voltunk/ vagyunk?" Ez lehetséges leírásban, muvészeti alkotásban.
  4. Javasoljuk, hogy az iskola a jubileumi év keretében szervezzen "Nyílt napot", amelynek keretében az öregdiákok megismerhetik a mai Széchenyi István Gimnázium épületét, életét.

A fenti javaslatok megvalósításához kérjük javaslataitokat, észrevételeiteket írásban, illetve a programjainkon, személyes találkozások során.

 

  Üdvözlettel
az Elnökség