Főoldal › Rólunk › Öregdiák Társaság › Beszámolók

Beszámolók

      Az Öregdiák Társaság megalakulása
      Autheried Éva Emlékkonferencia
      Érettségi találkozók
      

 

 

 

 

Az Öregdiák Társaság megalakulása

A sajtóban olvasva a soproni gimnáziumok öregdiákjainak találkozóiról és az iskolák volt diákjainak megbecsüléséről, gondolkodóba estem. Sopron legpatinásabb iskolájának nincsen szervezett öregdiák társasága. Ez az iskola a Széchenyi István Gimnázium.
Iskolánk 150 éves fennállásának jubileumi évét tartja, 80 éve vette fel a legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét, 80 éve, hogy Sopron magyar maradt, s lett a Civitas Fidelissima név kitüntetettje, városunk a 725. évfordulóját ünnepli, osztályunk az 55. érettségi találkozójához érkezett, az öregdiák társaság megálmodója a 75 éves jubileumát üli: mindezek után arra az elhatározásra jutottam, most már lépni kell, ebben a soha vissza nem térő jubileumi kavalkádban. Az érettségi találkozón, járva az alma mater falai között, rádöbbentem, hogy intézetünk s ódon falai még az alapítását, az akkori milliőt mutatják. Ekkor eszméltem rá, Széchenyi István szavaival, mennyi kiművelt fő, mennyi kiváló nagyság bölcsője volt intézetünk, s innen kikerülve lettek környezetük, családjuk, városuk, hazájuk, s - egyesek - a nagyvilág hasznára. Rapszodikus gondolataim, amelyek mind jobban koncentrálódtak és realizálódtak, arra ösztönöztek, hogy barátaimmal, osztálytársaimmal, valamint az iskola prominens vezetőivel vegyem fel a kapcsolatot. Elképzeléseimet, hála a józan és akaratos fejemnek, 2000 karácsonya után tettek követték.
Jöttek az egyedi, társas találkozók, a téli esték megbeszélései, levelezések sora. Így a téma mindinkább formálódott, s mind tisztábban volt látható. Jöttek a jogi kérdések. Leendő alapítótagok összeállítása, felkérése.