Főoldal › Rólunk › Kapcsolataink › Kempteni cserekapcsolat

Ticket in die Welt

 

        1989-ben kötött testvériskolai szerződést a Széchenyi István Gimnázium a kempteni Hildegardis Gymnasium-mal, 1990 óta évente fogadjuk a német diákokat és viszonozzuk a látogatást. A csereprogramban résztvevő 16 tanuló (10/11. osztály) családoknál lakik, így a nyelvtanulás közvetlen, élményszerű, rögtön hasznosítható tudást szereznek. Látókörük szélesedik, barátságok szövődnek.

         A mi diákjaink szeptember végén töltenek egy hetet Kemptenben, ismerkednek a várossal és környékével. Münchenbe kirándulnak – ahol természetesen beleszippantanak az Oktoberfest hangulatába is – , a vasárnap általában a fogadó családé. Hétköznap az iskolában látogatnak órákat, csoportos feladatokat kapnak (projektmunka), ismerkednek a várossal és környékével, a hét tekézéssel egybekötött búcsúvacsorával zárul. Két tanárunk kíséri őket, egyikük mindig német szakos.

         A német tanulók tavasszal viszonozzák a látogatást.  A soproni program középpontjában is a Kemptenben elkezdett projektmunka áll, mégpedig a legváltozatosabb témákban. A teljesség igénye nélkül: a diákok városunkban élő német ajkúakat kerestek fel, illetve kópházi horvátokkal készítettek interjút, felfedezték a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot, üzemlátogatáson vettek részt, megkóstolták a soproni és Sopron környéki „mesterek” ínycsiklandozó termékeit, sőt ellátogattak a méltán népszerű csokoládémanufaktúrába.

         A búcsú mindig könnyes. A kétszer egy hét alatt elfogadják, megszeretik egymást. Utolsó ölelések a Pláza parkolójában, nagy integetés, hálálkodás, fogadkozás: „Nyáron újra jövök! Írok minden nap! Köszönök mindent!”…aztán a busz elindul hazafelé…

 

Dékány Zsigmondné