Főoldal › Rólunk › Kiadványaink

Tablók könyve : Széchenyi István Gimnázium (szerk. Molnár László)

 

A kötet tartalmaz tantestületi tablókat 1896-ból, 1949-ből, 1961-ből, 1969-ből, 1990-ből, 2002-ből. Az 1903-ban végzett VIII. osztály fényképe a könyv kuriózuma, de az 1920-as, 30-as évekből már több tabló is fennmaradt, 1944-től pedig teljes a Tablók Könyve. A fotók mellett minden oldalon megtalálható a tanulók és a tanárok névsora is. Ez a kiadvány a széchenyis diákok és tanárok nagy közösségének emlékkönyve, mely szép ajándéka lehet az itt végzett egykori diákoknak.


Herbszt Zoltán: Egyszer még visszajövök  Egybegyűjtött írások

 

Herbszt Zoltán 1959-ben született Sopronban. Középiskolásként a Széchenyi István Gimnáziumban tanult, majd a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-történelem szakos hallgatója lett. Versei és kritikái több folyóiratban is megjelentek. (Kincskereső, Műhely, Napjaink, Tiszatáj, Soproni Füzetek stb.) A hazatérés lehetőségei című antológiában (Szeged, 1983) kötetnyi verssel szerepelt. 22 éves korában, 1981-ben halt meg hirtelen jött, súlyos betegségben. Két posztumusz kötete, a Kőtollú madár és a Zsoltár a sötétben 1986-ban, illetve 1992-ben jelent meg. Ez a kötet Herbszt Zoltán életművének legteljesebb gyűjteménye. Versei mellett karcolatai, novellái, kisregénye, drámája és rádiójátéka is megtaláható a 400 oldalas könyvben.


Prizma-világ Herbszt Zoltán versei a Katedra együttes előadásában (CD)

 

A mély zenei, irodalmi élményt nyújtó lemez a költő 23 versét mutatja be. Az irodalmi művekhez méltó dallamvilág és hangszerelés a soproni Katedra együttes érdeme. Az együttes 30 évvel ezelőtt alakult a gimnázium tanáraiból és diákjaiból. A hangfelvétel 2011-ben, a költő halálának 30. évfordulójára készült Sopronban. A kiadást támogatta: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Széchenyi Alma Mater Sopron Alapítvány és a Soproni Levéltár.


Élet-kor Köztörténet és magántörténelem - 1956. (szerk. Tóth Imre)

 

A Széchenyi István Gimnázium diákjainak beszélgetései az 1956-os forradalom és szabadságharc soproni és Sopron környéki szemtanúival

A kiadványok beszerezhetők a gimnázium könyvtárában.

<< vissza